Learning from the Past to Preserve our Future

Mission Hall

A former mission hall that was converted to residential use around 20 years ago fully restored to it’s former glory with extensive landscaping work to complement the original building and a beautifully designed oak timber framed/ brickwork extension remodelling the main living space.

The original building was discovered to be constructed of clay lump which is very rare, this material required significant repairs due to years of decay caused by previous inappropriate repairs.  We applied protective lime rendering coats and decorated with a breathable silicate masonry paint which enabled the walls to breathe again. The original timber frame was repaired along with a number of lime plaster and brickwork panels.  External joinery and original stained glass windows were renewed where necessary or repaired and reinstated with stained glass replica’s made where the originals were missing. The original doors were repaired along with the Bell-cot which is now in full working order.

The extension comprised of traditional brickwork walls and a heavy oak timber frame filled in with a variety of functional oak joinery features and fixed glazing panels.  This served to open up the living space of the original building (utilizing a steel goalpost frame) to create the new Kitchen/Dinning area and Bootroom.

The interior of the building was fully refurbished with a number of functional joinery items including fitted wardrobes and cupboards, 2 new bathrooms and a fitted kitchen.  We applied natural paint finishes throughout with area’s of ornamental tiling on the walls.

The gardens were landscaped to the clients designs utilising locally sourced materials to match the building and recycled materials from the original stripping out phase of the works.  We installed a significant area of locally quarried natural stone paving, brick raised beds, stone edgings, decorative gravel and tiled pathways.